+ 86 13588290489

Të gjitha kategoritë
EN

Lajme

Popular News

Lavatrice (pajisje fizike)

Time: 2020-07-16 Koment: 65

Rondele është një pllakë e hollë (tipike në formë disku) me një vrimë (tipike në mes) që përdoret normalisht për të shpërndarë ngarkesën e një fiksuesi të filetuar, siç është një vidë ose arrë. Përdorime të tjera janë si një ndarës, sustë (rondele Belleville, Larës i valëve), blloku i veshjes, pajisja treguese e parangarkesës, pajisja mbyllëse dhe zvogëlimi i dridhjeve (rondele gome). Washers zakonisht kanë një diametër të jashtëm (OD) rreth dyfishin e gjerësisë së diametrit të tyre të brendshëm (ID).

Rondelet janë zakonisht metalike ose plastike. Lidhjet me bulona me cilësi të lartë kërkojnë rondele të çelikut të ngurtësuar për të parandaluar humbjen e ngarkesës paraprake për shkak të Brinelling pas aplikimit të çift rrotullues.

Guarnicionet prej gome ose fibrash të përdorura në çezmat (ose rubinetat, ose valvulat) për të ndaluar rrjedhën e ujit nganjëherë referohen në mënyrë bisedore si rondele; por, ndërsa ato mund të duken të ngjashme, rondelet dhe copë litarët zakonisht projektohen për funksione të ndryshme dhe bëhen ndryshe.

Rondelet janë gjithashtu të rëndësishme për parandalimin e korrozionit galvanik, veçanërisht duke izoluar çelikun Vida nga sipërfaqet e aluminit.

Origjina e fjalës është e panjohur; përdorimi i parë i regjistruar i fjalës ishte në 1346, megjithatë hera e parë që përkufizimi i saj u regjistrua ishte në 1611. [1]

Lloji dhe forma

Rondelet mund të kategorizohen në tre lloje;

Rondele të thjeshta, të cilat përhapin një ngarkesë dhe parandalojnë dëmtimin e sipërfaqes që rregullohet, ose sigurojnë një lloj izolimi të tillë si elektriku
Lavatrice të pranverës, të cilat kanë fleksibilitet boshtor dhe përdoren për të parandaluar lirimin e fiksimit për shkak të dridhjeve
Rondele bllokuese, të cilat parandalojnë lirimin e fiksimit duke parandaluar rrotullimin e heqjes së pajisjes së fiksimit; rondele mbyllëse zakonisht janë edhe rondele pranverore.

Instituti Kombëtar i Standardeve Amerikane (ANSI) ofron standarde për përdorim të përgjithshëm Lavatrice banesa. Lloji A është një seri rondele çeliku me tolerancë të gjerë, ku saktësia NUK është kritike. Lloji B është një seri rondelesh të sheshta me tolerancë më të ngushtë ku diametrat e jashtëm kategorizohen si 'I ngushtë', 'I rregullt' ose 'I gjerë' për madhësi specifike të bulonave. [2]

'Lloji' nuk duhet të ngatërrohet me 'formë' (por shpesh është). Standardi Britanik për Rondelet e Metaleve të Serisë Metrike (BS4320) i shkruar në 1968 shpiku termin 'formë'. Format shkojnë nga A në D për Bright Metal dhe tregojnë diametrin dhe trashësinë e jashtme. Ato mund të përmblidhen si -

Forma A: Diametri normal, trashësia normale
Forma B: Diametri normal, trashësia e dritës
Forma C: Diametër i madh, trashësi normale
Forma D: Diametër i madh, trashësi e lehtë
Format E deri G kanë të bëjnë me rondele të metaleve të zeza.

Rondele të thjeshta

Një rondele e thjeshtë (ose 'rondele e sheshtë') është një unazë ose unazë e sheshtë, shpesh prej metali, që përdoret për të përhapur ngarkesën e një fiksimi të dehur. Për më tepër, një rondele e thjeshtë mund të përdoret kur vrima është me një diametër më të madh se arra e fiksimit. [3] [4]

Një rondele mbrojtëse është një rondele e sheshtë me një diametër veçanërisht të madh të jashtëm në proporcion me vrimën e saj qendrore. Ato përdoren zakonisht për të përhapur ngarkesën në fletë metalike të hollë, dhe emërtohen pas përdorimit të tyre në mbrojtëset e automjeteve. Ato gjithashtu mund të përdoren për të bërë një lidhje me një vrimë që është zmadhuar nga ndryshku ose konsumimi.

Një rondele peni është një rondele e sheshtë me një diametër të madh të jashtëm, në MB. Emri fillimisht vjen nga madhësia e qindarkës së vjetër britanike. Në Mbretërinë e Bashkuar, shumica e industrive i referohen të gjitha rondeleve të mëdha OD si rondele peni, edhe kur OD është sa dyfishi i madhësisë së qindarkës së vjetër. Ato përdoren në të njëjtat aplikacione si Rondele Fender.

Një rondele sferike është pjesë e një arrë vetë-rreshtuese; është një rondele me një sipërfaqe të rrezatuar, e cila është projektuar të përdoret së bashku me një arrë çiftëzimi në mënyrë që të korrigjojë deri në disa shkallë të mosvendosjes midis pjesëve.

Një pllakë ankorimi ose rondele muri është një pllakë ose rondele e madhe e lidhur me një shufër ose rrufe në qiell. Pllakat e ankorimit përdoren në muret e jashtme të ndërtesave të muraturave, për përforcim strukturor. Duke qenë të dukshme, shumë pllaka ankorimi janë bërë në një stil që është dekorativ. [5]

Një larës çift rrotullues përdoret në përpunimin e drurit në kombinim me një rrufe në qiell; ajo ka një vrimë katrore në qendër në të cilën futet katrori i bulonit të karrocës. Dhëmbët ose dhëmbët në rondele kafshojnë në dru duke parandaluar që rrufeja të rrotullohet lirshëm kur një arrë shtrëngohet. [6]
Rondele pranverore dhe mbyllëse

Rondelet Belleville, të njohura gjithashtu si rondele pranverore me kupë ose rondele konike, kanë një formë të lehtë konike, e cila siguron një forcë aksiale kur deformohet.

Një sustë disk e lakuar është e ngjashme me një Belleville, përveç që rondela është e lakuar vetëm në një drejtim, prandaj ka vetëm katër pika kontakti. Ndryshe nga rondelet Belleville, ato ushtrojnë vetëm presione të lehta. [7]

Rondele Valësh kanë një "valë" në drejtimin aksial, e cila siguron presionin e pranverës kur kompresohet. Rondelet e valëve, me madhësi të krahasueshme, nuk prodhojnë aq forcë sa rondelet Belleville. Në Gjermani, ato nganjëherë përdoren si rondele bravash, megjithatë janë më pak efektive se zgjedhjet e tjera. [A] [8]

Një rondele e ndarë ose një rondele e bllokimit të pranverës është një unazë e ndarë në një pikë dhe e përkulur në një formë spirale. Kjo bën që rondela të ushtrojë një forcë pranverore midis kokës së fiksuesit dhe nënshtresës, e cila e mban rondele fort kundër nënshtresës dhe fijes së rrufesë fort kundër arrës ose fijes së nënshtresës, duke krijuar më shumë fërkime dhe rezistencë ndaj rrotullimit. Standardet e zbatueshme janë ASME B18.21.1, DIN 127B dhe Standardi Ushtarak i Shteteve të Bashkuara NASM 35338 (ish MS 35338 dhe AN-935). [9] Rondelet e pranverës janë një spiral i dorës së majtë dhe lejojnë që fija të shtrëngohet vetëm në një drejtim të djathtë, domethënë në drejtim të akrepave të orës. Kur zbatohet një lëvizje kthyese e dorës së majtë, buza e ngritur kafshon në pjesën e poshtme të rrufe në qiell ose arrë dhe pjesën në të cilën është mbyllur, duke rezistuar kështu kthimit. Prandaj rondelet e pranverës janë joefektive në fijet e dorës së majtë dhe sipërfaqet e ngurtësuara. Gjithashtu, ato nuk do të përdoren së bashku me një rondele të sheshtë nën rondele të sustës, pasi kjo izolon rondelen e sustës nga kafshimi në përbërësin që do t'i rezistojë kthimit. Kur kërkohet një rondele e sheshtë për të hapur një vrimë të madhe në një përbërës, duhet të përdoret një arrë najlok (futje najloni).

Përdorimi dhe efektiviteti i Rondele Mbyllese pranverore ka qenë në debat vonë, me disa botime që këshillojnë kundër përdorimit të tyre me arsyetimin se, kur është e ngushtë, rondele është e rrafshët me substratin dhe nuk jep më shumë rezistencë ndaj rrotullimit sesa një rondele normale në të njëjtën çift rrotullues. Studiuesit e NASA-s kanë shkuar aq larg sa të thonë "Përmbledhur, një lavaman i këtij lloji është i padobishëm për kyçje". [10] [11] Sidoqoftë, një rondele pranverore do të vazhdojë të mbajë bulonën kundër nënshtresës dhe të ruajë fërkimet kur lirohet pak, ndërsa një rondele e thjeshtë nuk do.

Një rondele me dhëmbë me dhëmbë, e njohur gjithashtu si një rondele dhëmbëzuar ose rondele ylli, [8] ka dhëmbëzime që shtrihen në mënyrë radiale nga brenda ose nga jashtë për të kafshuar në sipërfaqen e kushinetës. Ky lloj rondele është veçanërisht i efektshëm si një rondele bravë kur përdoret me një nënshtresë të butë, të tilla si alumini ose plastika, [8] dhe mund t'i rezistojë rrotullimit më shumë sesa një rondele e thjeshtë në sipërfaqe të forta, pasi zbatohet tensioni midis rondeles dhe sipërfaqes mbi një zonë shumë më të vogël (dhëmbët). Ekzistojnë katër lloje: i brendshëm, i jashtëm, i kombinuar dhe i kundërt. Stili i brendshëm ka dhëmbëzimet përgjatë skajit të brendshëm të rondele, gjë që i bën ato më estetikisht të këndshme. [12] Stili i jashtëm ka dhëmbëzimet rreth skajit të jashtëm, i cili siguron fuqi më të mirë mbajtëse, për shkak të perimetrit më të madh. [13] Stili i kombinimit ka dhëmbëzime për të dy skajet, për fuqi maksimale mbajtëse. [14] Stili countersunk është krijuar për t'u përdorur me vida me kokë të sheshtë. [15]

Lavamarrësit e dhëmbëve përdoren gjithashtu për lidhjen e tokës, kur një shufër metalike ose objekt duhet të jetë i lidhur elektrikisht në një sipërfaqe. Dhëmbët e rondeles prekin oksidet sipërfaqësore, bojrat ose përfundimet e tjera dhe sigurojnë një rrugë përçuese të ngushtë me gaz. Në këto aplikime rondela nuk vendoset nën kokën e vidës (ose nën arrë), ajo vendoset midis sipërfaqeve që do të lidhen. Në aplikime të tilla, rondela e dhëmbëve nuk ofron ndonjë veçori të kyçjes kundër rrotullimit. [16]

Rondelet e bllokimit, arrat e bllokimit, arrat e bllokimit dhe lëngu i bllokimit të fijeve janë mënyra për të parandaluar dridhjet nga lirimi i një nyje me bulona.
Gaskets

Termi rondele shpesh aplikohet në lloje të ndryshme copë litari të tilla si ato që përdoren për të mbyllur valvulën e kontrollit në çezmat. Rondelet shtypëse janë bërë nga një metal i butë si alumini ose bakri dhe përdoren për të mbyllur lidhjet e lëngut ose gazit siç janë ato që gjenden në një motor me djegie të brendshme.

Një larës shpatullash është një lloj larës i thjeshtë me mëngë cilindrike integrale; ato përdoren për të mbajtur të ndara lloje të ndryshme metalike, dhe si vula. [17] Ky term përdoret gjithashtu për grommetët izolues elektrik. [18]
Llojet e specializuara

Një arrë Keps ose arrë me bllokim K është një arrë me një rondele rrotulluese falas integrale; montimi është më i lehtë sepse rondele është rob.

Një larës i kapelës së sipërme është një lloj larës shpatullash që përdoret në pajisje hidraulike për montimin e rubinetit.

Një rondele izoluese e shpatullave përdoret për të izoluar elektrikisht një vidë montimi nga sipërfaqja që siguron. Shpesh të bëra nga najloni, këto janë bërë gjithashtu nga teflon, PEEK ose plastike të tjera për t'i bërë ballë temperaturave më të larta.

Një rondele me kyç ka një çelës për të parandaluar rrotullimin dhe përdoret për të kyçur dy arra në vend, pa lejuar që çift rrotullimi i aplikuar në arrë të sipërme të shkaktojë që edhe arra e poshtme të rrotullohet (të tilla si në një kufje të filetuar në një biçikletë).

Previous: Asnje

Tjetra: Gozhdoj